4.9
Gebaseerd op 30 beoordelingen
powered by Google
Dulang MatijaDulang Matija
09:15 06 Apr 23
Thank you very much team for the excellent tour designs, that offer guests great wildlife experience and the connections with the local communities. You creat only what is best for your guests!
Piet HakPiet Hak
20:14 04 Jun 22
Very correct organization!Very well organized tourSouth Africa and Botswana with a day trip to the Victoria falls in Zimbabwe.Unbelievably seen.Dutch speaking guides.
Monique BezuidenhoutMonique Bezuidenhout
09:38 18 Jun 19
The destination for our annual family trip with friends that have become family. Rex and staff go out of their way to give us the best bush break away experience. Best place for kids to be kids and adults to be adults. See you next year.
Leanne ParkerLeanne Parker
16:15 03 Jul 18
Having just returned from a weekend trip to Zazoe I cannot sing their praises enough. It was a truely special experience.Their facilities are clean and the camp was safe for the kids to play freely.Its a wonderful place to bring the family and the birdlife is out of this world.Thanks guys for making the trip so memorable we will certainly see you next year again.
Jan WillemsenJan Willemsen
22:24 15 Dec 15
Wonderfull 4X4 safari!
js_loader

Afrika tijd

Een vreemd fenomeen hier in zuidelijk Afrika: Afrika tijd. Iedereen krijgt er hier mee te maken. Al kom je maar voor een vakantie, voor een paar weken of maanden; de tijd verloopt anders dan in het westen. En op vele verschillende manieren. Hoe?

Ruime kaders

Ten eerste valt het als jachtige Europeaan op dat men het in Afrika vaak niet zo nauw neemt met een afspraak. Als men zegt dat men die en die dag zus en zo laat zal komen, kan het best gebeuren dat dit niet gehaald wordt. En dan benader ik het positief: men komt in ieder geval! Vaak blijf je netjes bij huis, zorg je dat er wat te eten en te drinken is en zorg je dat je jouw kant van de afspraak nakomt. De andere zijde denkt daar vaak heel anders over. Die ziet de afgesproken datum en tijd meer als een globale benadering.

Wellicht dat het ook scheelt dat het overgrote deel van de bevolking hier geen agenda hanteert. Afspraken worden alleen maar voor de korte termijn gemaakt en ach, er kan altijd van alles tussen komen. Soms krijg je dan veel later een telefoontje met een toelichting maar eigenlijk alleen maar als men je echt nodig heeft. Andere keren ben jij degene met de maagzweer en een kast vol oude koekjes.

Gelukkig zijn er ook veel mensen die zich wel degelijk aan hun woord en afspraak houden. Daarmee is het dan goed werken.

Langslapers

Een ander fenomeen is dat het levenstempo lager ligt dan in het westen. En toch vliegt de tijd hier… Met de benen hoog rond het grote vreugdevuur, is dat een interessant discussiepunt. Hoe kan deze schijnbaar tegenstrijdigheid bestaan? Eén ding dat er in ieder geval voor zorgt dat de tijd lijkt te vliegen, is de hoeveelheid slaap die je hier nodig hebt. Heb je in Nederland voldoende aan 6 uren slaap, dan reken hier maar op een factor 1,5 tot 2. Ja, elke nacht weer, met gemak en geneer je vooral niet! Alleen vreemde geluiden zorgen soms voor halfwakkere momenten maar verder slaapt iedereen hier heerlijk lang.

Stroperige tijd

En wellicht een wat ruimere betekenis van Afrika tijd is de stilte die hier bijna hoorbaar is. Tijdens die stilte voel je de tijd stilstaan. Of juist verstrijken maar dan in een soort van stroperige, langzamere variant. Alle besef van tijd verdwijnt en in plaats daarvan kun je ultiem relaxen. Alle stress van je af laten glijden en genieten van de natuur, de schitterende sterrenhemel en de mensen om je heen. Ja, ook dit is een bijzondere kant aan Afrika tijd en eerlijk gezegd, één die ons zeer aanspreekt. Het werkt zelfs als het niét helemaal stil is. Stel je voor: een paar visarenden die elkaar hoog in de lucht roepen, impala rammen die naar elkaar briesen en jij lekker in hangmat, op stretcher of zittend op een hoge rots… alle tijd valt weg.

Anders is anders

Ach, en natuurlijk kunnen we het nog hebben over lange rijen bij banken en overheidsinstanties. Of hoe lang het vaak duurt voordat je bepaalde regelingen kunt invoeren of vergunningen krijgt. Maar dat is niet de bedoeling van dit artikel. Het belangrijkste is dat de tijd hier anders verloopt; en dat is zeker een van de charmes van het leven hier voor ons westerlingen. Afrika tijd!

Voorlopig genieten wij volop van deze tijdvariant en zoeken we vooral de positieve kanten op. En de natuur helpt ons hierbij een handje. Het enige dat eigenlijk véél te snel gaat, is de schitterende zonsondergang. Maar die is er gelukkig nagenoeg elke dag weer.

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk