Afrika zingt

De hele dag door is er geluid, muziek en ritme in Afrika. ’s Ochtends vroeg kondigen de vogels al bijtijds aan dat er weer een nieuwe dag is begonnen. Vanaf het eerste licht worden allerlei boodschappen aangekondigd. Zoals… Een nieuwe dag, een nieuwe kans en die moet je benutten. Jawel, Afrika zingt!

Vroeg dag bij ZaZoe

Diverse antilopensoorten komen in de vroege ochtend zachtjes aangetrippeld bij een waterplaats. Gelokt door het zachte gekoer van duifjes en gesnater van parelhoenders die laten weten dat het veilig is. Tijdens het eten snuiven de impala’s zachtjes. Ze genieten overduidelijk. Vervolgens trippelt de hele kudde net zo zachtjes en voorzichtig weer door het struikgewas, weg van de drinkplek. Als je even niet oplet, heb je ze gemist. De wrattenzwijnen maken hun komst met veel meer geluid kenbaar. Er wordt volop gesnurkt, geslurpt en gewroet. Een concert op zich.

Vogels

Overdag zijn er diverse vogels die tijdens het spelen, badderen of veren poetsen toch nog kans zien hun aanwezigheid vocaal te ondersteunen. Erg grappig en aangezien het hier voor de vogelliefhebbers een waar paradijs is, horen we veel verschillende geluiden. Zelfs het diepe ‘oemf’ van de struisvogels die hun jongen roepen is ritmisch en past mooi binnen het totaalplaatje.

Als het warm wordt

Hoe warm het ook wordt, de vogels en andere dieren gaan door met hun eigen routine, zij het soms wat langzamer. De ijsvogeltjes zitten op hun vaste plek op de waslijn en maken regelmatig al fluitend een rondje voor een lekker insect. De neushoornvogels oftewel ZaZoe’s, zitten in de hoge baobab bomen en roepen elkaar als er nieuwe lekkernijen in het vogelhuisje zijn gesignaleerd.

Muziek alom in Afrika

Zelfs de mensen laten zich niet onbetuigd. Terwijl ze werkt, zingt Kimberly dat het een lieve lust is. Kinderen die uit school komen, lopen vaak zingend en dansend naar huis. Bij huis wordt dan zo’n oude ghettoblaster uit de kast gehaald en horen we telkens weer hetzelfde versleten cassettebandje.

Vokale kippen

Zelfs de kippen van onze medewerkers lopen de hele dag al kwebbelend rond het woonhuis te scharrelen. Natuurlijk laat de haan daarbij regelmatig van zich horen. Alleen niet té dichtbij de honden. Dat kan hem veren kosten als hij niet snel genoeg weg is.

Speciale geluiden

Onze paarden melden zich af en toe voor een aai en een lekker hapje. Ze komen al hinnikend aanlopen en verwachten eigenlijk dat je ze antwoordt. De honden hoor je alleen als er bezoek bij huis komt of als ze met elkaar aan het spelen zijn. Gevaarlijk klinkend gegrom en geblaf is dan enkel bedoeld om hun spel te ondersteunen. Speciale blafjes worden alleen ingezet als er een ‘eng’ dier rond het huis is ontdekt.

Dat kan een slang zijn (terechte blaf) maar bijvoorbeeld ook een kameleon (in goed Afrikaans, een ‘verkleurmannetjie’), een stekelvarken (‘ystervark’) of een varaan. Die trekken zich over het algemeen weinig aan van al dat uiterlijk vertoon en gaan gewoon hun weg. De rust keert pas weer zodra de ‘indringer’ zich helemaal uit de voeten heeft gemaakt.

Als de avond valt

Tegen het einde van de middag nemen de krekels hun plaats in en vertolken hun rol van ‘muzikant’. Onvoorstelbaar hoeveel lawaai die kleine diertjes kunnen maken. En hoe lang ze het vol kunnen houden! In combinatie met een paar huilende jakhalzen of een hyena en een knapperend vuur, is dit een fraaie muzikale ondersteuning voor het avondeten. In een lekkere luie stoel, met een goed bord eten en een lekker glas wijn tikt de tijd heerlijk lui weg. Voordat je het weet, dommel je weg met een hoofd vol geluiden.

De krekels gaan door tot de ochtendploeg het van ze overneemt. En dan, dan zingt Afrika opnieuw haar lied.   

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk