• DutchEnglish

  • Bestemmingen:

Botswana

 

Botswana is een land dat redelijk in de zuidpunt van het continent Afrika ligt; in het ‘subsahara-gedeelte’. Het is geheel ‘landlocked’; het is aan alle kanten omgeven door andere landen. In het zuiden ligt daar Zuid-Afrika. In het oosten Zimbabwe, in het noorden Zambia en daarnaast ook nog Namibië.

Geschiedenis Botswana

Botswana is een republiek. Onafhankelijk sinds 1966 van Engeland en eigenlijk erg rustig sinds die tijd. Hoofdstad is Gabarone en het land telt zo’n 2 miljoen inwoners. De economie drijft vooral op mijnen, en daarbinnen vooral de diamantindustrie. En ook het toerisme zorgt voor goede inkomsten en werkgelegenheid.

Talen

Meest gehoorde talen zijn Tswana en Engels waarbij het Engels de officiële voertaal is.

Toeristische trekpleisters

Botswana heeft een aantal prachtige natuur-/wildparken. Beroemdste daarvan zijn de Okavango Delta, Chobe National Park, Moremi, Khwai, Savuti, de Makgadikgadi zoutpannen en bij voorbeeld de Kalahari woestijn. Veel accommodaties zijn kleinschalig wat er voor zorgt dat veel overnachtingsmogelijkheden ver van tevoren ‘vol’ zitten. Vooral camp sites en lodges in de nationale wildparken zijn vaak een jaar van tevoren vol geboekt.

Ook is het erg gemakkelijk om vanuit het noorden van Botswana door te steken naar Namibië of juist meer oostwaarts naar Zambia of Zimbabwe. Nét over de grens in Zimbabwe zijn de Victoria watervallen ook erg eenvoudig met een dagtocht vanuit Kasane (Botswana) te bezoeken. Deze watervallen zijn ook in Zambia te bewonderen, maar vanuit dit land ogen de watervallen nét iets minder imposant.

Klimaat & seizoenen

Er valt maar weinig regen in Botswana. In het binnenland kan dit minder dan 200 mm per jaar zijn. Dit loopt op tot zo’n 650 mm in het noorden. Het regenseizoen laat zich steeds moeilijker in vaste maanden omschrijven, maar de meeste regen valt tussen november en maart. Niet alle wildparken zijn in de regentijd goed begaanbaar. Voor toeristen is de periode april tot en met oktober / november het beste. Lees hier meer over de beste reistijd voor zuidelijk Afrika.

Een groot deel van Botswana (vooral in en rondom de Delta en grote rivieren zoals de Chobe), zijn malariagebied. Raadpleeg daarvoor altijd voor vertrek een GGD, travelclinic of huisarts.