• DutchEnglish

  • Bestemmingen:

Swaziland of eSwatini

Koning Mswati 3 heeft Swaziland in 2018 omgedoopt in eSwatini. Het is een klein koninkrijk, bijna helemaal omsloten door Zuid-Afrika en een klein stukje Mozambique. Prachtig landschap, met heuvelachtige gebieden, mooie natuurparken en een hele vriendelijke bevolking. Ook is er de mogelijkheid een glasfabriek te bezoeken. Of een kunstenaarsdorp met allerlei lokale ambachten (houtsnijwerk, kaarsenmakerij, handgemaakte sieraden, tassen, schilderijen, etc). Vooral ‘Swazi candles’ is bekend. Een bezoek aan een ‘culturale village’ zoals Matenga cultural village met rondleiding, zang en dans is ook erg interessant. Even een beetje cultuur snuiven.

Wildparken

eSwatini kent een paar nationale wildparken waaronder: Hlane Royal National Park, Mlilwane Nature Reserve en Mkaya Game Reserve. Allemaal met een eigen sfeer.

Toeristische trekpleisters

Hlane National Park

Dit Big 5 park mag zelfs het predikaat ‘koninklijk’ dragen. Leuk voor 1 nacht. Slapen in gezellige ‘rondaweltjes’ en genieten van een eenvoudige maaltijd. Of maak gebruik van de kampeerplaatsen. Hlane staat met name bekend om zijn grote kudde witte neushoorns. Deze komen vaak naar de waterplek bij het restaurant. Tijdens een game drive valt er nog veel meer moois te spotten. Kamp Ndlovu heeft geen elektriciteit maar heeft het restaurant en de waterplek. Kamp Bhubesi heeft wel elektriciteit maar is qua ligging wat minder interessant.

Mlilwane Nature Reserve

Ligt zuidelijker in Swaziland / eSwatini en is géén Big 5 park. Het staat bekend om zijn relaxte zebra’s, blesbokken, impala’s, gnoes etc. Heerlijk om te wandelen, te fietsen of met een ranger een vogelwandeling te maken. Het park kent ontzettend veel verschillende vogelsoorten. Dus doe je wandelschoenen aan en neem verrekijker en fotocamera mee terwijl de ranger je op de mooiste vogels wijst. Geen zin in wandelen, boek dan een rit te paard. Hier proberen wij vaak ‘bee hives’ als overnachting te boeken. Dit zijn ‘bijenhutjes’ als  in traditionele bouwstijl.

Mkaya Game Reserve

Mooi natuurpark in Swaziland. Je beste kans om zwarte neushoorns te zien! Doet veel op het gebied van wildbehoud. Slechts 1 overnachtingsplek, in Stone Camp. Vrij rustiek plekje, geen elektriciteit maar bijv ook geen ramen in de huisjes! Game drive en/of bush walk inbegrepen.

Geschiedenis

Voorheen werd het koninkrijk door de Britten geannexeerd. Daarna heeft het bij Zuid-Afrika gehoord en toch weer bij de Britten. Maar uiteindelijk werd Swaziland in 1968 echt onafhankelijk. Het heet nu officieel Kingdom of eSwatini. Grofweg heeft het zo’n anderhalf miljoen inwoners. Het is een redelijk arm land. De economie moet het hebben van suikerriet, mijnen en toerisme maar leunt vrij zwaar op Zuid-Afrika.

Talen

Voertalen zijn siSwati en Engels.

Klimaat & seizoenen

De beste maanden zijn tussen maart en november maar Swaziland is eigenlijk het gehele jaar door prima te bezoeken. Het land kent een (sub)tropisch klimaat en door de hoogte is het redelijk gunstig qua temperatuur.

Meer informatie over de beste reistijd voor zuid-Afrika én eSwatini in een aparte blog.