• DutchEnglish

  • Bestemmingen:

Zambia

De Republiek Zambia grenst aan de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Geheel omsloten door al deze landen heeft het geen havens of strand. Het is een prachtig maar erg arm land. Het moet het vooral hebben van de mijnindustrie en een heel klein beetje toerisme.

Geschiedenis

Zambia kent nogal een roerige geschiedenis. Het is onder Brits beheer geweest totdat het in 1964 onafhankelijk werd. Dat viert het land nog elk jaar op 24 oktober.
Guy Scott, een blanke Zambiaan, is drie jaar vice-president van Zambia geweest. Daarna 90 dagen president ad-interim tot aan de verkiezingen toen de toenmalige president Michael Sata onverwachts stierf. Dit was zeer apart aangezien er geen blanke leiders meer zijn in Afrika na het vallen van het apartheidsregime in 1994 in Zuid-Afrika.

Talen

Het land kent ruim 16 miljoen inwoners. De voertaal is Engels. Daarnaast worden er veel verschillende ‘bantoe-talen’ gesproken. Zeven daarvan zijn officieel als taal erkend.

Toeristische trekpleisters

Toerisme in Zambia is zeker niet mainstream.  Het land begint zich echter wel langzaam te ontwikkelen. Attracties zijn vooral wildparken zoals South Luanga, Kafue National Park en Lower Zambezi National Park. Ook de Victoria watervallen kunnen vanuit Zambia, Livingstone bewonderd worden. Doordat het relatief rustig is, kan het voor toeristen een goed alternatief zijn voor bij voorbeeld Zuid-Afrika, Namibië of Botswana. Of een aanvulling daarop.

Klimaat & seizoenen

De seizoenen zijn er omgekeerd aan Europa. Dus juni-juli-augustus is ‘winter’ en december-januari-februari is hoogzomer. De meeste regen valt ook in de zomermaanden en dan in het noordelijke deel van het land. De regens kunnen vanaf oktober beginnen en doorlopen tot uiterlijk maart. Vanaf april begint dan de droge ‘winterperiode’.
Meer informatie over de beste reistijd vind je in een aparte blog.