Bijzondere ontmoetingen in Afrika

Bijzondere ontmoetingen in Afrika zijn altijd te verwachten. Ook deze dag die al vroeg begint met een game drive. Dwars door Kruger National Park. Bij een game drive rij je rond in een open auto en speur je naar wilde dieren, vogels, bomen, planten en sporen. Wat gaan we zien? Wat laat zich zien? Je kunt van alles ontmoeten. Hoe spannend is dat?

Vroeg op pad

De game drive gebeurt met rangers van het Kruger Park, een particulier wildpark of van onszelf. In dit geval rij ik met twee gasten zelf door Kruger park. De gamedrive start al vroeg. Het is genieten van de zonsopkomst, van het wakker wordende dieren- en plantenrijk. Zo kun je mooi gebruik maken van het ‘gouden uurtje’; het eerste en laatste half uurtje van de dag. Als het licht mooi zacht is. Voor perfecte foto’s!

Voordat we ontbijten, zijn we al getuigen van een stelletje parende leeuwen. Een imponerend mooie mannetjesleeuw met zijn evenzo prachtige leeuwin. Zij zonderen zich een paar dagen af van de roedel om voor nageslacht te zorgen.

Liefde doet pijn

Dat klinkt trouwens romantischer dan het is. De leeuw heeft weerhaken aan zijn penis dus elke keer als hij zich terugtrekt, doet hij de leeuwin pijn. En ze doen het zo’n 3 tot 4 dagen elke 15-20 minuten weer. Dat schijnt nodig te zijn voor een succesvolle bevruchting…

Maar enfin, het levert prachtbeelden op dus dan doen wij mensen niet al te moeilijk. Praktische problemen kennen we allemaal, niet waar?

Zeer speciaal ontbijt

De rit gaat verder en we ontdekken en zien mooie vogels en bijvoorbeeld een prachtige neushoorn op nog geen drie meter afstand. Weer zo’n bijzondere ontmoeting in Afrika. Ons ontbijt wordt dan ook in gepaste stilte en met eerbied voor al dit fraais genuttigd.

Boeiend landschap

’s Middags is het vooral het landschap van zuidelijk Kruger dat ons boeit. Echte bergen, heerlijke vergezichten en op z’n tijd een Afrikaans bokkie of een aparte vogel. We volgen schitterende onverharde weggetjes en regelmatig als we weer een bocht omdraaien klinkt er een welgemeend ooh of aah. Elke bocht weer. Dat is het fijne van een rondreis. De hele dag is één grote verrassing.

Genieten op het terras

Net voor schemer komt er een nagapie op bezoek bij mijn chaletje. Een ‘nagapie’ is een soort kruising tussen een eekhoorn en een heel klein aapje. Nieuwsgierig blijft hij een poosje boven mijn terras hangen. Maar een blondine met laptop is niet interessant genoeg om uit de boom te komen. Hij wordt gevolgd door rondlopende, rustig etende impala’s en een hele bende gestreepte muishonden die op de grond spelen. Het leeft en bruist in Berg & Dal camp in Kruger Park. Een heerlijke locatie om een dag met zulke fraaie wilde dieren ontmoetingen af te sluiten.

Nachtgeluiden om lekker te slapen

En voordat de ogen toevallen, fluisteren krekels en kikkers mij nog een paar zaken toe. De volle maan kijkt minzaam toe. Morgen is er weer een dag. Dan gaan we richting Swaziland om die dag te eindigen in een rondawel in een ander mooi nationaal park, Hlane. Voor nu, slaap lekker oftewel lekker slaap in het Afrikaans. Wie weet welke bijzondere ontmoetingen er morgen op het programma staan in Afrika!

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk