Brief aan mijn 16-jarige ik

Dag lange, slungelige 16-jarige puber Natascha. Hier een briefje uit de teletijdmachine waarmee je kunt doen wat je wilt. Jou kennende – en mezelf dus – zal er niet veel door veranderen. Maar ik wil je toch graag het volgende meegeven.

Genieten!

Geniet van je maatje S en A-cup BH zolang het kan. Geloof me, er komt een tijd dat je daar met weemoed aan terug denkt. En die tijd komt eerder dan je denkt of hoopt.

Voel je niet onzeker over jezelf maar vooral niet over je relatie met Rex. Die kanjer staat over – pak ‘m beet – 35 jaar nog altijd naast je. En ja, het zal niet altijd makkelijk zijn maar het leven is fijn samen! Bedenk dat goed. Jullie beleven dan ook heel veel verschillende avonturen.

Groot avontuur

Over ruim twintig jaar verlaten jullie samen Nederland om in Afrika een nieuw bestaan op te bouwen. Nee, niet als dierenarts of stewardess zoals je nu nog droomt, maar als eigenaren van jullie eigen wildpark. Wat? Jazeker! Maak gebruik van deze glazen bol, geniet van het hele avontuur en doe zoveel mogelijk samen.

Wat nooit een probleem is geweest, is rechtlijnig denken en ergens je mening over vormen. Probeer echter ook je sociale en empathische kant te ontwikkelen. Daar kun je later veel baat bij hebben. Zeker als je dagelijks met gasten en mensen uit verschillende culturen te maken hebt.

Waardeer pa en ma en alles wat ze voor je over hebben en hoe zij zelf in het leven staan. Zij staan achter elke keuze die je maakt. Neem ze daar dan wel in mee.

Dieren op je pad

Wees niet teleur gesteld dat je vroeger nooit een eigen hond of paard mocht hebben. Ik zal niet alles verklappen, maar dat komt goed. Meer dan goed!

Hou nooit op met leren. Je ‘carrière’ zal heel anders verlopen dan je nu denkt, maar om elke hoek liggen nieuwe kansen en mogelijkheden. Je moet ze alleen wel als kansen kunnen herkennen. En dat is soms best moeilijk. Niet alles lijkt altijd positief maar daar helpt je positieve kijk op het leven in elk geval bij. Hou dat dus vooral vast.

Goed advies

Verleer niet om te lachen, te genieten en te beleven! Lach zoals je dat op de lagere school zo goed kon, geniet zoals je dat in je pubertijd deed, beleef elke dag als de laatste.

En…emoties mogen best en mogen ook zeker getoond worden. En alles wat je meemaakt, vormt je en maakt je sterker. Het klinkt als een redelijk cliché maar het is echt zo.

En als laatste raad: koester de mensen die op je pad komen. Leer van ze en accepteer dat alles en iedereen met een bepaald doel je leven kruist.

Google… wie?

O ja, en zoek alvast een en ander op over ‘sable antilopes’. Ik weet dat je daarvoor naar de bibliotheek moet want Google is nog toekomstmuziek, maar dat is de rest van dit briefje ook. Niet waar?

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk