De Zuid-Afrikaanse braai; veel vuur, vlees & verhalen

Elk land kent zo zijn tradities en folklore. Zo kennen de meeste mensen ook wel het Zuid-Afrikaanse begrip ‘braai’. Dit betekent eigenlijk barbecue. Maar dan op echt hout koken, niet met zo’n zielig hoopje houtskool. En met écht vlees, dus zeker geen vegetarische burgers of een stokje met krap 100 gram vlees eraan en vooral veel paprika en champignon.

Mannelijk barbecuen

Nee, in Afrika staat de braai synoniem aan veel, ruig, mannelijk, testosteron, vuur, vlees, rook en alcohol. Als een man in Afrika zegt dat hij braait, betekent dit dat hij in charge is van het vlees. Vrouwlief staat dan meestal al uren in de keuken. Voor de marinade van het vlees, maïspap, uien- en tomatensaus en soms zelfs een salade of andere bijgerechten. De mannen wachten geduldig bij het houtvuur. Daar moet het hout immers eerst voldoende kolen genereren voordat het heilige braaien kan beginnen.

Waken over het vuur

Ondertussen is er ruimschoots tijd voor veel sterke verhalen. En evenveel tijd voor veel en vooral ook weer sterke drank. Want vuur en rook maakt dorstig. En alle mannen waken samen over deze bron van alle leven, de braai, het vuur. Een serieuze taak. Zo serieus dat tegenwoordig zelfs de nationale feestdag ‘Heritage day’ in september officieus is omgedoopt tot ‘nationale braaidag’.

Bushveld tv

Terwijl de vlammen zorgen voor een heerlijke ‘bushveld televisie’, ronden de vrouwen de voorbereidingen af. Iedereen geniet samen van de warmte, de mooie vlammen. Wat extra hout op het vuur zorgt voor nog meer kolen en extra alcohol voor extra sterke verhalen.

Laat op de avond

Tegen de tijd dat er dan daadwerkelijk gebraaid kan worden en het vlees op het rooster mag beginnen te sissen, zijn veel Zuid-Afrikanen al over de grootste honger heen. Hier en daar wordt dan toch maar een groot stuk vlees genuttigd. De rest verdwijnt in de koelkast voor de volgende ochtend. Ook de salade verdwijnt vaak maar die komt meestal niet eens meer tevoorschijn.

Nieuwe traditie

En terwijl het vuur dooft, overal en bij iedereen, blijft de traditie in stand. En zoals altijd geldt, pakken wij daar het beste uit en maken zo onze eigen, nieuwe tradities bij ZaZoe Xperience in Zuid-Afrika. In onze lodge waar de Nederlandse cultuur die van Afrika ontmoet. Waar we het beste uit twee zo verschillende werelden combineren. Op naar de volgende avond met veel vuur, vlees en verhalen. Wel met een Nederlandse twist.

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk