4.9
Gebaseerd op 30 beoordelingen
powered by Google
Dulang MatijaDulang Matija
09:15 06 Apr 23
Thank you very much team for the excellent tour designs, that offer guests great wildlife experience and the connections with the local communities. You creat only what is best for your guests!
Piet HakPiet Hak
20:14 04 Jun 22
Very correct organization!Very well organized tourSouth Africa and Botswana with a day trip to the Victoria falls in Zimbabwe.Unbelievably seen.Dutch speaking guides.
Monique BezuidenhoutMonique Bezuidenhout
09:38 18 Jun 19
The destination for our annual family trip with friends that have become family. Rex and staff go out of their way to give us the best bush break away experience. Best place for kids to be kids and adults to be adults. See you next year.
Leanne ParkerLeanne Parker
16:15 03 Jul 18
Having just returned from a weekend trip to Zazoe I cannot sing their praises enough. It was a truely special experience.Their facilities are clean and the camp was safe for the kids to play freely.Its a wonderful place to bring the family and the birdlife is out of this world.Thanks guys for making the trip so memorable we will certainly see you next year again.
Jan WillemsenJan Willemsen
22:24 15 Dec 15
Wonderfull 4X4 safari!
js_loader

De beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika

Wij krijgen vaak en veel vragen over vakantie in Zuid- en zuidelijk Afrika. Heel divers. Met stip bovenaan staat de vraag ‘wat is de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika?’
Logisch natuurlijk als je het land nog niet kent en plannen hebt voor een mooie reis. Een vakantie die je liever niet helemaal ziet verregenen. Of een vakantie in Afrika met meer sneeuw dan de laatste jaren in Nederland viel…

Beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika

Wat is de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika? Dat lijkt een eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord. Maar het ligt toch net even iets ingewikkelder. En dat heeft niet alleen te maken met het weer, maar ook met:

Beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika : Rondreis ZaZoe Xperience - bloemen 002

• Welke route heb je in gedachten
• Welke dingen wil je doen, meemaken, beleven?
• Welke periode zou je zelf het beste uitkomen?
• Ben je afhankelijk van een (school)vakantie?
• Hoe lang heb je de tijd?
• Hou je van warmte of juist niet?
• Wil je vooral op safari, actief of cultureel bezig zijn of zoek je ook een (deel) strandvakantie?

Sec het klimaat graag!

Maar dan trek ik de vraag eigenlijk direct al breder voor de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika. Eerst maar eens sec het klimaat in Zuid-Afrika. Want dat is al ‘ingewikkeld’ genoeg. Dat wil zeggen, het land is dermate groot (Nederland past er zo’n 33x in!), dat het meerdere klimaten kent. Een deel van het land kent zeeklimaat. Zuid-Afrika heeft veel kustlijn en grenst aan zowel de Atlantische (koude) Oceaan als de Indische (warme) oceaan.

Daarnaast kent Zuid-Afrika voor een heel groot deel ook een landklimaat. En zelfs woestijn. En dat betekent een totaal ander klimaat dan aan de kust! Grofweg ligt er dus een ‘knip’ in het land; zee- en landklimaat. Dat betekent andere temperaturen, maar bijvoorbeeld ook een andere regentijd, andere neerslag etc

Statistieken

Naast de geografische ligging, spelen ook zaken als hoogte, luchtvochtigheid, regenval en dergelijke een rol bij het klimaat. Zie Wikipedia voor meer informatie over de verschillende klimaatzones en de invloed daarvan op temperaturen en regenperiodes.

Omgedraaide seizoenen

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond en dat betekent dat de seizoenen precies tegenovergesteld aan die van Nederland zijn. Dus in Nederland zomer betekent in Zuid-Afrika winter. En lente en herfst zijn ook omgekeerd. En het land kent (verschillende) regentijden. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Zomer in Afrika

December, januari en februari is dus zomer in Zuid-Afrika. En dat kan warm zijn, zeer warm. Vooral in het noorden/oosten van het land en de woestijnachtige gebieden. Temperaturen van dik in de 30 en zelfs 40 graden zijn dan geen uitzondering. Ook is dit daar dan regentijd. En met de regens komen er meer insecten, muggen, slangen, schorpioenen en ander ongemak. Het noorden en noordoosten wordt dan ook tot malariagebied benoemd.

Best lastig dus om de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika te bepalen.

Kerst aan de kust

Aan de oostkust en in de Westkaap is het dan echter eigenlijk juist een prima vakantieklimaat. Daarom gaan ook veel Zuid-Afrikanen zelf graag in de Kerstvakantie naar de kust! Want dan wil het ook wel lekker in de 30 graden zijn, maar met een lekker briesje van zee en geen regentijd met bijkomend ongedierte, klinkt dat al veel beter! Voor mij is dit wellicht de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika.

Winter in Afrika

Juni, juli en augustus zijn in Afrika de wintermaanden. Laat je daar echter niet door afschrikken. In het noorden/oosten van Zuid-Afrika zijn dit prima vakantiemaanden! Daar valt dan namelijk géén neerslag en de temperatuur kan variëren van 20-26 graden. Geen enge dieren meer te zien en geen of nauwelijks risico op malaria. Prima reisklimaat dus.

Aan de Westkaap is dit wel een ander verhaal. De Westkaap kent dan namelijk wel regentijd en de neerslag kan dan naar beneden komen als regen, sneeuw en/of hagel.

Tussenseizoenen

Ik ben nog altijd blij dat we in een land wonen dat seizoenen kent. Al hebben wij in het noorden van Zuid-Afrika eigenlijk slechts zomer en winter. Dan nog zit er een duidelijk verschil tussen. En ik vind het fijn om de natuur te zien veranderen, ook af en toe eens een dikke trui aan te moeten en dicht bij een braaivuur te moeten kruipen. Anderzijds geniet ik ook zeker van de tijd dat je hele dagen in slippers, shirtje en korte broek loopt.

Lente & herfst

Onze lente en herfst bestaan hier vaak maar uit een paar dagen. Dagen dat je de omslag merkt. En dan schakelen we eigenlijk direct door naar winter, of zomer.
De Westkaap kent ook lente en herfst. Daar kent men het begrip ‘four seasons in one day’.

Dat betekent dat je in september en oktober bijvoorbeeld ’s ochtends best dik aangekleed kunt zijn, midden op de dag in korte broek en t-shirt loopt en tegen de avond weer alles aanhebt waarmee je de dag begon. Dat lijkt me nu juist niet de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika.

Route

Ga je op reis naar Zuid-Afrika, dan blijf je waarschijnlijk niet op 1 plek. Een rondreis is logischer. Er is zóveel te zien, te doen en te beleven in dit land. En dan is het zaak om je periode goed te kiezen en je route daarop aan te laten sluiten. Of je nu zelf rond gaat rijden, een reis op maat laat opstellen of dat je met een groepsreis meegaat. Het klimaat is altijd een criterium om rekening mee te houden.

De beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika

Kijk je alleen naar het klimaat voor de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika, dan kun je de volgende, zeer grove indeling hanteren:

Deel van Zuid-AfrikaGoede tijd om te reizen
Noorden / oosten Zuid-Afrikamaart t/m november
Noordkaapmaart t/m november – echter geen strandbestemming
Oostkaap / Oostkustalles behalve juni, juli en augustus *
Westkaapalles behalve juni, juli en augustus


Als je gaat rondreizen waarbij je verschillende gebieden bezoekt, is het handig je route zo gunstig mogelijk te plannen. Met de meeste kans op goed weer in alle delen van het land. En als je graag walvissen en/of dolfijnen wilt spotten, dan zijn juli en augustus (*) voor de oostkust juist wel weer geslaagd!

Maatwerk

Naast klimaat zijn daar natuurlijk ook nog je andere wensen en plannen. Een hele puzzel die wij leuk vinden om te maken. Zodat je vakantie optimaal wordt samengesteld. Wij organiseren droomreizen op maat door zuidelijk Afrika zodat jij alleen nog maar hoeft te genieten! En we voeren de reis ook zelf uit.
Het klimaat, en de vraag wat voor jou dan de beste reistijd voor vakantie in Zuid-Afrika is, is altijd één van onze uitgangspunten.

Zit meegebakken in ons reisadvies. Hetzelfde geldt voor de andere vragen die ik aan het begin stelde. Op basis van dit alles samen, komt er ‘vanzelf’ een pracht droomreis tevoorschijn. Probeer ons gerust eens uit.

Meer vragen?

Heb jij een specifieke vraag voor een vakantie in Zuid- of zuidelijk Afrika? Leg hem gerust aan ons voor. Wij vinden het fijn mensen optimaal te laten genieten van ons nieuwe thuisland. We wonen en werken er sinds 2006. Op de website staat ook veel algemene informatie over Zuid- en zuidelijk Afrika en de verschillende soorten reizen die wij aanbieden. Wij delen ons enthousiasme over Afrika graag met je!

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk