Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Wij krijgen vaak en veel vragen over vakantie in Zuid- en zuidelijk Afrika. Heel divers. Met stip bovenaan staat de vraag ‘wat is de beste reistijd voor een vakantie in Zuid-Afrika?’

Logisch natuurlijk als je het land nog niet kent en plannen hebt voor een mooi bezoek. Een vakantie die je liever niet helemaal ziet verregenen. Of een vakantie in Afrika met meer sneeuw dan de laatste jaren in Nederland viel…

Zo simpel als dat

Het klinkt als een eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord.  Maar dat ligt toch net even iets ingewikkelder. En dat heeft niet alleen te maken met het klimaat, maar ook met:

  • Welke route heb je in gedachten?
  • Welke dingen wil je doen, meemaken, beleven?
  • Welke periode zou je zelf het beste uitkomen?
  • Ben je afhankelijk van een (school)vakantie?
  • Hoe lang heb je de tijd?
  • Hou je van warmte of juist niet?
  • Wil je vooral op safari, actief of cultureel bezig zijn of zoek je ook een (deel) strandvakantie?

Sec het klimaat graag!

Maar dan trek ik de vraag eigenlijk direct al breder. Eerst maar eens sec het klimaat in Zuid-Afrika. Want dat is al ‘ingewikkeld’ genoeg. Dat wil zeggen, het land is dermate groot (Nederland past er zo’n 33x in!), dat het meerdere klimaten kent. Zo heeft een deel van het land zeeklimaat. Zuid-Afrika heeft veel kustlijn en grenst aan zowel de Atlantische (koude) Oceaan als de Indische (warme) oceaan.

Daarnaast kent Zuid-Afrika voor een heel groot deel ook een landklimaat. En zelfs woestijn. En dat betekent een totaal ander klimaat dan aan de kust! Grofweg ligt er dus een ‘knip’ in het land; zee- en landklimaat. Dat betekent andere temperaturen, maar bijvoorbeeld ook een andere regentijd, andere neerslag etc.

Statistieken

Naast de geografische ligging, spelen ook zaken als hoogte, luchtvochtigheid, regenval en dergelijke een rol bij het klimaat. Zie Wikipedia voor meer informatie over de verschillende klimaatzones en de invloed daarvan op temperaturen en regenperiodes.

Omgedraaide seizoenen

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond en dat betekent dat de seizoenen precies tegenovergesteld aan die van Nederland zijn. Dus in Nederland zomer is in Zuid-Afrika winter. En lente en herfst zijn ook omgekeerd. En het land kent verschillende regentijden. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Zomer in Afrika

December, januari en februari is dus zomer in Zuid-Afrika. En dat kan warm zijn, zeer warm. Vooral in het noorden/oosten van het land en de woestijnachtige gebieden. Temperaturen van dik in de 30 en zelfs 40 graden zijn dan geen uitzondering. Tevens is dit daar dan regentijd. En met de regens komen ook meer insecten, muggen, slangen, schorpioenen en ander ongemak. Sommige wildparken en gebieden worden dan ook tot malariagebied benoemd.

Onze eigen lodge (hotel in de bush) sluit zelfs in de maanden december, januari en februari. Omdat het té warm is en er teveel ongemakken verschijnen om hier lekker een tijd vakantie te houden.

Aan de oostkust en in de Westkaap is het dan echter eigenlijk juist een prima vakantieklimaat. Daarom gaan ook veel Zuid-Afrikanen in de Kerstvakantie graag naar de kust! Want dan wil het ook wel lekker in de 30 graden zijn, maar met een lekker briesje van zee en geen regentijd met bijkomend ongedierte. Dat klinkt al veel beter!

Winter in Afrika

Juni, juli en augustus zijn in Afrika de wintermaanden. Laat je daar echter niet door afschrikken. In het noorden/oosten van Zuid-Afrika zijn dit prima vakantiemaanden! Daar valt dan namelijk géén neerslag en de temperatuur kan variëren van 20-26 graden.

Aan de Westkaap is dit wel een ander verhaal. De Westkaap kent dan namelijk wel regentijd en de neerslag kan dan naar beneden komen als regen, sneeuw en/of hagel.
Hou tijdens game drives op open auto’s wel rekening met de kou en de wind. Een lekkere warme (dons)jas, een muts en een sjaal zijn echt geen overbodige luxe tijdens de winter in Afrika!

Lente en herfst

Ik ben nog altijd blij dat we in een land wonen dat seizoenen kent. Al hebben wij in het noorden van Zuid-Afrika eigenlijk slechts zomer en winter. Dan nog zit er een duidelijk verschil tussen. En ik vind het fijn om de natuur te zien veranderen, ook af en toe eens een dikke trui aan te moeten en dicht bij een braaivuur te moeten kruipen. Anderzijds geniet ik ook zeker van de tijd dat je hele dagen in slippers, shirtje en korte broek kunt lopen. Onze lente en herfst duren hier vaak maar een paar dagen. Dagen dat je de omslag merkt. En dan schakelen we eigenlijk direct door naar winter, of zomer in Afrika.

De Westkaap kent ook lente en herfst. Daar kent men het begrip ‘four seasons in one day’. Dat betekent dat je in september en oktober bijvoorbeeld ’s ochtends best dik aangekleed kunt zijn, midden op de dag in korte broek en t-shirt loopt en tegen de avond weer alles aanhebt waarmee je de dag begon.

Route

Ga je op reis naar Zuid-Afrika, dan blijf je waarschijnlijk niet op 1 plek. Een rondreis is logischer. Er is zóveel te zien, te doen en te beleven in dit land. En dan is het zaak om je periode goed te kiezen en je route daarop aan te laten sluiten. Of je nu zelf rond gaat rijden, of dat je een reis op maat laat opstellen of dat je met een groepreis meegaat. Het klimaat is altijd een criterium om rekening mee te houden.

Kort door de bocht

Kijk je alleen naar het klimaat, dan kun je de volgende, zeer grove indeling hanteren:

Deel van Zuid-Afrika Goede tijd om te reizen
Noorden / oosten Zuid-Afrika maart t/m november
Noordkaap maart t/m november – echter geen strandbestemming
Oostkaap / Oostkust alles behalve juli en augustus *
Westkaap alles behalve juli en augustus

Als je gaat rondreizen waarbij je verschillende gebieden bezoekt, is het handig je route zo gunstig mogelijk te plannen. Met de meeste kans op goed weer in alle delen van het land. En als je graag walvissen en/of dolfijnen wilt spotten, dan zijn juli en augustus voor de oostkust juist wel weer geslaagd!

Maatwerk

Naast klimaat zijn er natuurlijk ook nog andere wensen en plannen. Een hele puzzel die wij leuk vinden om te maken. Zodat je vakantie optimaal wordt samengesteld. Wij organiseren droomreizen op maat door zuidelijk Afrika. Hoef jij alleen maar maximaal te genieten! En we voeren de rondreis ook zelf uit.

Het klimaat, en de vraag ‘wat is voor ons de beste reistijd voor een vakantie in Zuid-Afrika’ is dan één van onze uitgangspunten. Zit ‘meegebakken’in het reisadvies. Hetzelfde geldt voor de andere vragen die ik aan het begin stelde. Op basis van dit alles samen, komt er ‘vanzelf’ een pracht droomreis tevoorschijn. Probeer ons gerust eens uit.

Meer vragen?

Heb jij een specifieke vraag voor een vakantie in Zuid- of zuidelijk Afrika? Leg hem gerust aan ons voor. Wij vinden het fijn mensen optimaal te laten genieten van ons nieuwe thuisland. We wonen en werken er sinds 2006. Op de website staat veel algemene informatie over Zuid- en zuidelijk Afrika en inmiddels ook een 2e deel van deze ‘safaritaal’. Wij delen ons enthousiasme graag!

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk