Donker Afrika

Daar zit ik dan met kaars, pen en papier weer eens ouderwets een blog te schrijven. De enige nutsvoorziening die we hier in Afrika hebben, elektriciteit, is uitgevallen. Voor de komende 2,5 uur moeten we het zonder dit handige fenomeen stellen.

Elektriciteit komt niet vanzelf

De afgelopen jaren is de enige elektriciteitsleverancier hier in Zuid-Afrika, Eskom, fors in de problemen gekomen. Nieuwe elektriciteitscentrales zijn niet op tijd gereed, werkende centrales vertonen steeds meer grove mankementen en vallen uit. En planmatig onderhoud kwam de afgelopen jaren blijkbaar in niemands woordenboek meer voor.

Stroom verdelen

En daarvoor moet iedereen hier nu boeten. We krijgen ‘beurtkrag’. Dat betekent letterlijk ‘om de beurt stroom’. Tijdens drukke uren worden bij toerbeurt bepaalde delen van het land / steden afgesloten. Om de beurt krijgen we dan stroom. Wij hebben vandaag beurtkrag (geen stroom dus) van 18.00 tot 20.30 uur. Heel handig. Dan wordt het namelijk nét donker, gaat iedereen koken, douchen, etc.

Je eigen plan maken

Geluk bij een ongeluk; het wordt aangekondigd zodat je je dagritme zoveel mogelijk op deze schema’s kunt aanpassen. Lukt natuurlijk niet altijd, zeker niet met een onderneming die gewoon elke dag door moet kunnen draaien. En schema’s worden ook niet altijd even strikt nageleefd. Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat mensen nog meer naar alternatieven gaan kijken.

Alternatieven die werken in Afrika

Naar zonne-energie, gas, wind, etc. Zo kookt onze kok in de lodge tegenwoordig ook al op gas, staat er een generator stand-by en liggen offertes voor alternatieven al in huis. Zonne-energie klinkt in Afrika nog het gemakkelijkste. Maar die panelen zijn zeer gewild, niet in de minst bij het boevengilde. Daarnaast leveren deze panelen bijvoorbeeld niet voldoende stroom om de airco’s in onze lodge te laten draaien. Het is dus geen volledige vervanging voor elektriciteit, het is duur en het is weg voordat je er erg in hebt.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Ondertussen maken we het deze avond maar gezellig. Het heeft toch geen zin om je hierover al teveel op te winden. Met z’n tweetjes rond de kaarsen. De honden erbij, wijn en chips en ongekend vroeg naar bed. Dit land zal over negen maanden wel weer een babyboom kennen. Niet zozeer bij ons, maar wie weet wat andere mensen nu allemaal uitspoken.

TIA – this is Africa!” zegt men hier dan. Oftewel, ‘elk nadeel heb zijn voordeel’, zoals Johan Cruijff dat zo mooi kon zeggen. Donker Afrika, nog zeker een uurtje volhouden vandaag!

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk