4.9
Gebaseerd op 30 beoordelingen
powered by Google
Dulang MatijaDulang Matija
09:15 06 Apr 23
Thank you very much team for the excellent tour designs, that offer guests great wildlife experience and the connections with the local communities. You creat only what is best for your guests!
Piet HakPiet Hak
20:14 04 Jun 22
Very correct organization!Very well organized tourSouth Africa and Botswana with a day trip to the Victoria falls in Zimbabwe.Unbelievably seen.Dutch speaking guides.
Monique BezuidenhoutMonique Bezuidenhout
09:38 18 Jun 19
The destination for our annual family trip with friends that have become family. Rex and staff go out of their way to give us the best bush break away experience. Best place for kids to be kids and adults to be adults. See you next year.
Leanne ParkerLeanne Parker
16:15 03 Jul 18
Having just returned from a weekend trip to Zazoe I cannot sing their praises enough. It was a truely special experience.Their facilities are clean and the camp was safe for the kids to play freely.Its a wonderful place to bring the family and the birdlife is out of this world.Thanks guys for making the trip so memorable we will certainly see you next year again.
Jan WillemsenJan Willemsen
22:24 15 Dec 15
Wonderfull 4X4 safari!
js_loader

Een ‘wilde’ dieren veiling in Afrika

De wildveiling is een bijzonder Afrikaans fenomeen. In Zuid-Afrika worden van maart tot eind oktober veel wildveilingen gehouden. Vooral in het noordoosten van het land, de oude Transvaal. Oftewel Limpopo, zoals deze provincie nu heet. Dit is ook hét land van de wilde koedoes, zebra’s, buffels, olifanten, impala’s, elanden, waterbokken, wrattenzwijntjes enzovoorts.

Levend wild kopen

Elke week zijn er meerdere veilingen waar je deze wilde dieren kunt kopen. Levende have, voor alle duidelijkheid. Afrikaanse wilde dieren uit het busveld. Denk aan veel verschillende antilopensoorten, ‘bokjes’, giraffen en zebra’s. Er is een levendige handel in. Naast het spel van handjeklap is dit ook een cultureel verschijnsel. Het belichaamt de cultuur van de blanke bevolking hier in de provincie Limpopo. En dat betekent dat het gepaard gaat met:

  • veel mensen én dieren
  • veel coke & brandewijn
  • veel machogedrag en
  • veel sterke verhalen over prachtdieren, grote 4×4’s en beleefde avonturen.

Op mijn handen zitten

Om daar als vrouw tussen te lopen, is redelijk intimiderend. Ga je dan ook nog serieus meebieden op de aangeboden wilde dieren, dan is het leuk te zien wat er gebeurt. Al die stoere mannen gunnen je een paar lieve zebra’s en gaan subiet op hun handen zitten. Of ze worden ineens de super alfa en blijven maar bieden. Dat eerste is het leukste, maar het tweede is ook goed natuurlijk.
Ik heb duidelijke instructies meegekregen van mijn eigen alfa. Dus zodra de grenzen van logica en portemonnee bereikt zijn, trek ik me terug. Bescheiden en netjes. En zo is iedereen weer happy.

Pannenkoek en zebra’s

Ondertussen heb ik een heerlijk pannenkoekje met kaneelsuiker geschoord en staan er wel 8 nieuwe Burchell zebra’s (jawel!) geladen en wel in de vrachtwagen. Helemaal klaar om zo’n 90 km verderop hun intrek te nemen in het wildpark van ZaZoe. De 7 merries en hengst lijken tevreden. Net als ik. Deze kudde werd mij gegund.

Ik kijk nog een laatste keer tevreden rond. Het is en blijft bijzonder met allemaal blanke mensen bij een veiling van wilde dieren in Zuid-Afrika. Massaal aan de pannenkoek en coke met brandewijn, Afrikaans pratend en de meest mooie plannen verkondigend.

Afrikaanse cultuur

Het is voor mij genoeg cultuur voor een dag. Ik ga naar huis. De zebra hengst komt thuis als eerste uit de vrachtwagen en wacht netjes op ‘zijn dames’. Die nemen de tijd maar uiteindelijk is het hele span afgeladen. Zonder drama, zonder stress. En de volgende dag zien we ze al op hun gemakje bij een van de drinkplekken. Ze leren hun nieuwe thuis al kennen. Dat is een goed teken.

Blijdschap & verbazing hand in hand

En ik? Ik ben blij over de zebra’s. Over de verschillende culturen in dit land blijf ik me verbazen. En ook zeker over de veiling met wilde dieren. Die verwondering zal voorlopig ook wel blijven. Ach ja, diversiteit moeten we koesteren. Ook hier is het een multi-culti samenleving. Niets nieuws voor een ‘kaaskop’ (Nederlander) in de regenboognatie Zuid-Afrika!     

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk