Mezelf verrast

Ken je dat? Dat je jezelf verrast met je eigen acties? Dat je een ander kunt verrassen is leuk, maar jezelf!? Best knap toch? Of knap dom? Ik kan het in elk geval. Hier het toppunt van dom…

Weg vogels

Een voorbeeld: een tijd geleden besluit ik – behoorlijk impulsief – om al mijn papegaaien, kaketoes en ara’s te verkopen. Met een heleboel hele praktische, goede redenen. Deze zitten bij ons huis allemaal in een hele grote vlucht. In de bush, in Afrika, eigenlijk op een hele rare plek. Maar oké, ik zet ze direct allemaal op hun best op de foto. Een uurtje later staan ze op internet. Het zal ongetwijfeld even duren voordat ik één koper vind hier in Zuid-Afrika die ze allemaal wil hebben.     

Maar zowaar, wie had dat gedacht, een goede maand later zijn alle vogels verkocht en weg. Plots een lege volière, geen gekwetter en gefluit meer, geen kuikens om op te zien groeien, geen gekroel en geklets meer. Geen geknoei met pap geven, geen babies meer leren vliegen, geen papegaaiengebrabbel. Doodse stilte.

Ook geen verdriet meer

Maar ook geen verdriet meer om vogels die zijn opgegeten door slangen. Of eieren en kuikens die eindigen als slangen- of rattenvoer. Om nog maar niet te praten van de moeilijkheden om kwalitatief goed voer voor ze te vinden en hoge kosten versus nagenoeg geen inkomsten.

Want dat waren allemaal de logische redenen om de vogels te verkopen. Allemaal superpraktisch en verstandelijk prima beredeneerd. Het Afrikaanse bushveld is geen goede plek voor een papegaai en daarmee ook niet voor een papegaaienkweker. Toch?

Verstandelijk prima, gevoelsmatig minder

Verstandelijk klopt de beslissing zeker. Maar het hart zegt iets anders. Die geeft aan dat ik gewoon stom ben geweest. Dat ik niet zo gemakkelijk op had moeten geven. Dat ik nog meer alternatieven had moeten bedenken. Nóg beter alles had moeten beveiligen tegen de gevaren van de bush. Nog langer had moeten proberen… Dan had ik nog steeds die vrolijke fladderaars om me heen gehad. Dom, dom, oliedom.

Moraal van dit verhaal

Best bijzonder hoe ik mezelf kan verrassen met zo’n ‘briljante’ actie. Die me binnen no time terugslaat. Vol in mijn gezicht. Mezelf verrassen is prima. Maar de volgende keer toch maar iets positievers graag!

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk