• DutchEnglish

  • Bestemmingen:

Red tape, red flags, over bureaucratie in Zuid-Afrika

Denk je dat de bureaucratie in Nederland erg is? Krijg je al pukkels en zenuwtrekjes als je denkt aan alle verplichte vergunningen, regels en voorschriften als je in Nederland een goed plan hebt? Verhuis dan in elk geval niet naar Zuid-Afrika. Niet goed voor je hart.

Bureaucratie

Hier wordt alles wat maar enigszins bureaucratisch lijkt, direct geclassificeerd als ‘red tape’. Nu heeft dit weinig met plakband te maken, maar meer met rode vlaggen, gevaar, ondoordringbaarheid, stroperigheid en moeilijkheid.

Nagenoeg alles wat in Afrika moet gebeuren, gaat helaas gepaard met (nog altijd) heel veel papier, veel stempels, nog meer schrijven en noteren van onnodige informatie, nummers en nog meer stempels. En het kost dan ook altijd (veel) geld en tijd.  

Witheet bij missende stempel

En vooral die factor tijd (en daarmee dus ook geld) breekt ons vaak op. Oké een land kan dan matig georganiseerd zijn, maar moet dat dan echt ook zoveel tijd kosten? Tijd die ondernemers juist aan het ondernemen zelf willen spenderen
Zowel bij ministeries als gemeenten als ook particuliere instanties als NGO’s begin je met lange wachtrijen. En ben je aan de beurt, dan hoop je maar dat alles klopt. Dat je alle juiste papieren, stempels en nummers bij je hebt. Want klopt het niet, dan sta je zó weer buiten. Witheet, met weer uren van je leven verspild, zonder resultaat, zonder enig begrip of meedenkend vermogen van de andere kant.

Tot het kookpunt

Het kan maar weinig mensen echt schelen dat je ergens al jaren op wacht. Of iets écht nodig hebt. Of net speciaal 500 km gereden hebt voor een (op zich) onbeduidend formulier. Men haalt de schouders op, denkt niet na over mogelijke alternatieven en roept ‘volgende’.

Terwijl jij met maagzweer nummer zoveel in het ziekenhuis terecht komt. Of je dáár verlost bent van de red tape. Nee, het mag leuk zijn om over red tape te lezen, maar in huize Snelder loopt het kwik dan al heel snel op tot ver boven het kookpunt. En moeten we heel snel zelf een oplossing of alternatief bedenken. Een ander zal het in elk geval niet voor ons doen.

Positieve uitzonderingen

Gelukkig zijn er ook in Afrika positieve uitzonderingen. En die noem ik dan ook heel graag. Zoals de Nederlandse ambassade in Pretoria. Een oase van rust, regelmaat en reinheid. Een strak georganiseerd stukje Nederlands grondgebied. Je gaat er voor je plezier je paspoort verlengen. Idem voor het Nikon servicecentrum in Johannesburg. Ook daar laten de medewerkers zien dat het best kan! Service- én klantgericht denken, snel en effectief handelen, een vriendelijke lach. En hoe anders loop je dan naar buiten. Ontspannen, blij. En vaak met een nieuw Nikon product in dit geval. Oké, maar ook daar is niets mis mee.

Blijven ademen

Moraal van dit verhaal? Mocht je langer dan drie weken in Afrika verblijven, stel je dan in op red tape. Zorg dat je zelf al je opties vooraf uitgewerkt hebt. En dan nog kun je verrast worden. Maar wees ook niet bang. Red tape is iets van alle tijden, alle landen en continenten. Weet daarbij ook dat het niets persoonlijk is. Haal je schouders ontspannen op, zucht diep en lach. Ook als je er niets van meent. En blijf adem halen. Vooral blijven ademen!

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk