4.9
Gebaseerd op 30 beoordelingen
powered by Google
Dulang MatijaDulang Matija
09:15 06 Apr 23
Thank you very much team for the excellent tour designs, that offer guests great wildlife experience and the connections with the local communities. You creat only what is best for your guests!
Piet HakPiet Hak
20:14 04 Jun 22
Very correct organization!Very well organized tourSouth Africa and Botswana with a day trip to the Victoria falls in Zimbabwe.Unbelievably seen.Dutch speaking guides.
Monique BezuidenhoutMonique Bezuidenhout
09:38 18 Jun 19
The destination for our annual family trip with friends that have become family. Rex and staff go out of their way to give us the best bush break away experience. Best place for kids to be kids and adults to be adults. See you next year.
Leanne ParkerLeanne Parker
16:15 03 Jul 18
Having just returned from a weekend trip to Zazoe I cannot sing their praises enough. It was a truely special experience.Their facilities are clean and the camp was safe for the kids to play freely.Its a wonderful place to bring the family and the birdlife is out of this world.Thanks guys for making the trip so memorable we will certainly see you next year again.
Jan WillemsenJan Willemsen
22:24 15 Dec 15
Wonderfull 4X4 safari!
js_loader

Safaritaal – deel 1

In Afrika worden veel talen gesproken. Zuid-Afrika kent al 11 officiële talen. Naast Engels en Afrikaans zijn er nog 9 talen zoals Xhosa, Zulu, Sotho, Venda, etc. Deze zijn verbonden aan de vele stammen in Afrika. Maar naast al deze mensentalen, is er nog een hele mooie, minder bekende taal; die van de safari!

Want als mensen op vakantie komen in Afrika, gaat er een wereld voor ze open. Niet alleen wat betreft de vele vogels en wilde dierensoorten, maar zeker ook op taalkundig gebied. Als je ‘op safari gaat’, krijg je direct een spoedcursus in safaritaal! Jawel, met een geheel eigen vocabulaire. Om je alvast voor te bereiden of gewoon voor de lol, hier alvast een paar belangrijke onderdelen uit deze mooie, avontuurlijke taal.

Gamedrive

Dit betekent niet dat je spelletjes gaat doen terwijl je rijdt, maar een rit waarbij je specifiek op zoek gaat naar wilde dieren. De verzamelnaam voor de dieren is ‘game’. Je rijdt daarbij langzaam, vaak met een open auto, dwars door een wildpark. Deze gamedrives zijn meestal vroeg in de ochtend of laat op de middag. Dit zijn de momenten dat de wilde dieren veelal actief zijn. En waarbij je de meeste kans hebt om ook nachtdieren nog/al te spotten. Hierbij kijken we trouwens niet alleen naar (grote) dieren, maar zeker ook naar insecten, reptielen, vogels, sporen, bomen en planten.

Big 5

Een gevleugelde term die echter vaak overgewaardeerd wordt. Het is een term die in het toerisme veel gebruikt wordt maar oorspronkelijk uit de jacht komt! Het gaat om de vijf moeilijkste dieren om te jagen; de meest agressieve dieren die zich makkelijk tegen een jager keren.
Inmiddels is deze term overgenomen door de toerismesector en nu komt iedereen naar Afrika om deze Big 5 te zien, ze te fotograferen en ervan te genieten. Veel beter! Deze vijf grote dieren zijn: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel.

Nog veel meer prachtdieren te spotten!

Voor ons zijn alle dieren (bijna) even mooi. Zo zijn wij net zo blij met (roof)vogels die we spotten, een giraffekudde, een groep vrolijke mongooses of bij voorbeeld de zeldzame en prachtige afrikaanse wilde hond (african painted wild dog). Om nog maar niet te beginnen over mijn persoonlijke favoriet, de cheeta! En die horen allemaal niet bij die beroemde Big 5. Maar geven zeker net zoveel charme en plezier aan een vakantie in Afrika.

Antilopen

En wat dacht je van alle antilopensoorten? Die allemaal trouwens best goed kunnen lopen, zelfs erg hard rennen! Dit zijn allemaal Afrikaanse hertensoorten oftewel ‘evenhoevigen’. Van heel klein, zoals een steenbokje tot heel groot, zoals de Kaapse eland. En alles wat daar tussen zit. Ken je het ‘MacDonalds bokje’ bij voorbeeld al? Dit is de impala. Een bokje dat door heel veel roofdieren gegeten wordt, en op zijn achterwerk met enige fantasie een zwarte M laat zien die vaag doet denken aan de M van de beroemde hamburgergigant.
Andere bekende antilopensoorten in Zuid-Afrika zijn: de koedoe, waterbok, duiker, nyala, bosbok, klipspringer, sable, oryx, etc.

Bokje als drankje

Een speciaal bokje is de springbok. Een soort die wij bij ZaZoe niet hebben, maar die op andere plekken in Zuid-Afrika goed gedijt. Het is een van de kleinere antilopensoorten. Daarnaast is het ook de naam van het nationale rugbyteam. Waarom dat is, geen idee. De mannen die in dit team spelen, lijken allesbehalve op de kleine, lichtvoetige springbokjes, maar het levert wel een mooi, dynamisch logo op.
Daarnaast is ‘springbokkie’ de naam van een lekkere shooter waarbij pepermuntlikeur en Amarula gebruikt worden.

Nog meer safaritaal?

Er is nog veel meer te vertellen over dit onderwerp. Denk aan de taal van de wilde dieren. Taalmisverstanden tussen mensen door alle verschillende culturen, etc. Dat is voer voor een aparte blog. Daarover een volgende keer meer – zie safaritaal deel 2. En mocht je zelf tegen safariwoorden of -begrippen aanlopen die je niet begrijpt, mail dan gerust.

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk