4.9
Gebaseerd op 30 beoordelingen
powered by Google
Dulang MatijaDulang Matija
09:15 06 Apr 23
Thank you very much team for the excellent tour designs, that offer guests great wildlife experience and the connections with the local communities. You creat only what is best for your guests!
Piet HakPiet Hak
20:14 04 Jun 22
Very correct organization!Very well organized tourSouth Africa and Botswana with a day trip to the Victoria falls in Zimbabwe.Unbelievably seen.Dutch speaking guides.
Monique BezuidenhoutMonique Bezuidenhout
09:38 18 Jun 19
The destination for our annual family trip with friends that have become family. Rex and staff go out of their way to give us the best bush break away experience. Best place for kids to be kids and adults to be adults. See you next year.
Leanne ParkerLeanne Parker
16:15 03 Jul 18
Having just returned from a weekend trip to Zazoe I cannot sing their praises enough. It was a truely special experience.Their facilities are clean and the camp was safe for the kids to play freely.Its a wonderful place to bring the family and the birdlife is out of this world.Thanks guys for making the trip so memorable we will certainly see you next year again.
Jan WillemsenJan Willemsen
22:24 15 Dec 15
Wonderfull 4X4 safari!
js_loader

Safaritaal – deel 2

Zuid-Afrika is een land met veel verschillende culturen, stammen en talen. Zuid-Afrika kent alleen al 11 officiële talen. Naast Engels en Afrikaans zijn er nog 9 talen zoals Xhosa, Zulu, Sotho, Venda, etc. Deze zijn verbonden aan de vele stammen in Afrika. Maar naast al deze mensentalen, is er nog een hele mooie, minder bekende taal; die van de safari!

Taal van de safari

Als mensen op vakantie komen in Afrika, gaat er een wereld voor ze open. Niet alleen wat betreft natuur, landschappen en mensen, maar zeker ook op taalkundig gebied. Als je ‘op safari gaat’, krijg je direct een spoedcursus in safaritaal! Jawel, met een geheel eigen vocabulaire. Om je alvast voor te bereiden of gewoon voor de lol, hier wederom een paar belangrijke onderdelen uit deze mooie, avontuurlijke taal.

In ‘safaritaal’ deel 1 heb ik onder meer uitgelegd wat een game drive is, welke dieren tot de Big 5 behoren, antilopensoorten benoemd etc. Nu is het tijd voor een paar andere begrippen. Je kunt maar beter voorbereid zijn…

Saaie kleding

De ‘safariwereld’ staat niet bekend om zijn meest kleurrijke kleding. In tegendeel. Als je ‘op safari gaat’, worden beige-, zand-, grijs- en groentinten aangeraden. Oftewel, kleding in gedekte tinten. Zodat je zo min mogelijk opvalt en de wilde dieren niet (onnodig) laat schrikken. Vooral handig als je met een open auto (‘game viewer’) op pad gaat. Ook handig is geïmpregneerde kleding die je tegen muggen en dergelijke beschermt. Vooral als je in muggentijd op vakantie gaat.

Zo hier en daar wordt dit kledingadvies opgeleukt met sjaaltjes, riemen of petjes met een bijpassende dierenprint. En soms zie je toch een felgekleurde vakantieganger. Of de wilde dieren zich daardoor af laten schrikken? Dat zullen we nooit zeker weten.

Passende drankjes

Van oudsher is de G&T oftewel Gin & Tonic een typisch safaridrankje. Omdat de kinine in de tonic malaria geneest. Dit werkte in elk geval in het verleden. En omdat tonic puur voor veel mensen niet te drinken is, werd er gin aan toegevoegd. Zo is de term gin & tonic, oftewel G&T geboren. Inmiddels helemaal hip, eerder vooral synoniem met Afrika, malaria en een safarivakantie. Inmiddels zijn er trouwens prima andere medicijnen tegen malaria gevonden. En is er zelfs een vaccinatie in ontwikkeling. Maar laat dat je niet weerhouden van de G&T’s…

Zoete springbokjes

Verder passen Amarula likeur en de Springbok shooter ook prima in een safarivakantie in Afrika. Veel zoeter dan de G&T en zonder enige geneeskrachtige werking. In elk geval nog niet aangetoond. Verder kun je in Zuid-Afrika prima verse vruchtensappen drinken, lokaal gebrouwen biertjes of de heerlijke, vaak vrij jonge Zuid-Afrikaanse wijnen uit de Westkaap uitproberen.

Glamping

Zuid- en zuidelijk Afrika lenen zich prima voor een kampeervakantie. Dit kan in Afrika ook al jaren op de nu in Europa in opkomst zijnde glamping-manier. Vooral in Zuid-Afrika zijn de mogelijkheden legio en zeer divers. In Botswana ligt de nadruk qua vaste tenten vooral op glamping. Luxe kamperen in vaste tenten met echte bedden, je eigen douche en toilet (en soms zelfs een bad) en vaak van alle gemakken voorzien. Soms zelfs over-de-top luxe met een bijpassend tarief.

Niet voor watjes!

Als alternatief wordt  – in heel zuidelijk Afrika – veel gebruik gemaakt van 4×4 auto’s met daktenten er bovenop. Dan wordt kamperen juist weer meer basic. Dit zijn overwegend kampeerreizen waarbij je vaak middenin de wildparken overnacht. Avontuurlijker en eenvoudiger. Maar zo kom je wel op de meest prachtige plekken trouwens! ZaZoe Xperience biedt ook dergelijke kampeeravonturen aan. Niet voor watjes! Eerder in Seasons is hierover een uitgebreid artikel verschenen.

Rondavel

Nu we het toch over overnachtingsmogelijkheden hebben, valt in Afrika nog wel eens de term ‘rondavel’. Dit is een stenen huisje, rond en meestal met een rieten kap. Een rondgebouwde overnachtingsplek dus, soms met een leuke veranda en vaak ook met je eigen douche en toilet. Zo hebben we bij onze eigen lodge vier van dergelijke rondawels staan en drie chalets. Deze laatste zijn ook van steen, maar dan vierkant of rechthoekig. De rondavels zijn bij ZaZoe allemaal tweepersoons kamers, de chalets zijn 3- en 4-persoons.

De braai

Dit woord ken je misschien wel. Afrikaans voor barbecue. Wel wordt in Afrika dan eigenlijk altijd hout gebruikt om kolen te genereren. En Zuid-Afrikanen braaien bij voorkeur vooral grote lappen vlees. Heel veel vlees! Groenten, salades en andere bijzaken zijn ook echt niet meer dan dat. Het gaat met name om slow cooking, lekker lang gezellig met z’n allen rond het vuur. Drankje erbij en dan komen de sterke verhalen vanzelf. Heerlijk genieten in de bush, met de bijbehorende bushgeluiden op de achtergrond en een knapperend braaivuur. Vlees, vuur en verhalen dus!

Nog meer safaritaal?

Een mooi sfeerplaatje over een typisch Afrikaanse braai om deze blog mee af te sluiten. Wil je nog meer safaritaal uitgelegd hebben? Misschien over de ‘taal’ van de wilde dieren of dierengedrag? Of over taalmisverstanden door de vele verschillende culturen? Ken je typische ‘safariwoorden’ of begrippen die je graag toegelicht wilt hebben? Mail die dan gerust.

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk & avontuurlijk