• DutchEnglish

  • Bestemmingen:

Stil in mij

Tussen 5 en 7 uur ’s avonds, mijn favoriete moment van de dag. Zo ook vandaag. Einde werkdag, medewerkers naar huis, de lucht boven het Afrikaanse bushveld kleurt van pastelachtig zacht naar vol avondrood en vervolgens pikzwart. Het is stil bij huis maar veel geluiden in de Afrikaanse bush. Ik ben alleen maar hoor van alles.

Van alles om me heen

Op de veranda snurken drie honden die zeer strategisch om mijn stoel liggen. Ik kan geen kant op zonder ze wakker te maken. Wil dat ook niet. Ik ben al op de perfecte plek. Er gebeurt van alles in de tuin. Zo hoor ik hadeda ibissen zeer luidruchtig komen aanvliegen, bulbuls en prachtige sunbirds genietend van de bloeiende agaves. In het Afrikaans heten deze prachtige vogeltjes trouwens ‘suikerbekkies’. Kor-kors oftewel ZaZoe-vogels halen met hun opvallend grote gele en rode snavels insecten uit de grond. Een wielewaal steekt met zijn knalgele verenkleed mooi af tegen het groene bladerdek van een grote boom.

Niet alleen de vogels genieten

Het is augustus en het bushveld raakt erg droog. Het lijkt wel of alle vogels tegelijkertijd besloten hebben te genieten van onze tuin. Net zoals ik. Hier is het gras nog een beetje groen. Hebben bomen en struiken nog blad. En bloeien zelfs nog agaves, bougainville en een knalrode koraalboom. De blauwkopaapjes zoeken de hoge bomen in de tuin alvast uit voor hun slaapplek voor deze nacht. Nachtaapjes (kleine bush babies) komen juist nu pas tevoorschijn en beginnen nu aan hun ‘dag’. Een heel mooi uiltje laat zijn kenmerkende roep horen maar ik kan hem niet vinden. Niet vreemd ook als je maar 10 cm klein bent.

Af en toe jankt hond Moyo heel zachtjes. Hij hoort alle vogeltjes en hij zou er zó graag eentje willen hebben. Eentje maar, om op te eten. Nee dus!

Nog meer dieren lekker vocaal

Ook zandhoenders, fazanten en parelhoenders laten zich zien én horen. En daarna nemen de krekels de muzikale omlijsting over. De symfonie gaat gewoon door. Jakhalzen op de achtergrond. Roepend naar elkaar om samen op zoek te gaan naar eten. Zacht gejank nog steeds van Moyo. Hij vindt het zó oneerlijk. Weer alleen maar saaie brokken.

Troostende geluiden

Ik geniet volop. Het zijn de geluiden van de Afrikaanse bush. Die me troosten, die me in slaap sussen. Er is weer een dag voorbij. Op naar morgen. Nog een paar daagjes, dan zijn we hier weer samen. Het is toch echt fijner om al dit moois te delen en samen van te genieten. Want hoe mooi en luidruchtig ook alles om mij heen, in mij is het toch echt stil.

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk