• DutchEnglish

  • Bestemmingen:

Teveel Afrika?

De meeste dagen kunnen we geen genoeg krijgen van Afrika. Van de natuur en de wilde dieren. Van onze gasten die daar dan weer van genieten, van lieve mensen en van inspirerende ontmoetingen. Maar op sommige andere dagen is er echt nét iets teveel ‘Afrika’.

Kan dat dan?

Zeker. Op een dag met teveel Afrika vallen de cultuurverschillen van de regenboognatie je rauw op je dak. Dan kun je niet meer lachen om de zoveelste stroomuitval, gaat de waterpomp ook nog eens kapot en weet je zeker dat morgen een dag in de grote stad een grote ramp gaat worden.

Alles bij elkaar

Als Murphy dan ook nog samen lijkt te spannen, dan is de conclusie snel getrokken: er is toch echt teveel Afrika! Maar dat ligt gelukkig iets genuanceerder. Ja, de pieken en dalen zijn in een continent als Afrika zeker hoger en dieper dan in het geciviliseerde Europa. Maar dat is nu ook juist een van de aantrekkingskrachten van dit continent. De oplossing ligt waarschijnlijk helaas en zoals eigenlijk ook meestal, in onszelf.

De insteek

Hoe sta je op enig moment in het leven? Kun je genieten van de mooie dingen in het leven? Neem je tijd en heb je tijd voor de mensen om je heen? En kun je problemen ook echt als uitdagingen zien? Of, beter gezegd, kunnen we bijvoorbeeld de problemen van anderen ook af en toe daar laten waar ze horen? Bij die ander?

Baas voor alles

Dat klinkt hard maar dat is zeker niet zo bedoeld. Maar hier in Afrika ben je veel méér dan een werkgever zoals in Europa. Je bent tevens vlees-, accommodatie- en kledingleverancier. Je bent de bank van lening. Je zorgt voor het geld voor begrafenissen. En het hout en het eten voor de begrafenis. Je zorgt voor vervoer naar ziekenhuis of dokter. Je bent rechter bij onderlinge ruzies, taxi en pillenboer. Je bent echt baas voor alles.

Laat me meevoeren

En dan kan Afrika je soms echt even teveel worden. En moet je jezelf af kunnen schermen voor alle invloeden. Van buiten, van binnen, dat maakt dan niet uit. Ik zadel mijn paard en vraag hem serieus ‘teveel of te weinig Afrika?’ Hij briest een keer heerlijk vanuit het diepst van zijn ziel en zet een grandioze rengalop in. Ik hoef nergens meer aan te denken en laat me meevoeren. Dwars door ons eigen wildpark, dwars door Afrika.

Perfect!

De grond dendert onder ons door, de wind waait door haren en manen. Hier gaat het om! Hier en nu. Puur genieten! Mijn paard, de natuur en ik. Niets meer en niets minder. Niks teveel Afrika. Afrika precies goed!       

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk