TIA – This is Africa!

Laat je niet misleiden door de Engelse titel, de blog is gewoon in het Nederlands. Maar dit is een uitdrukking die je in Zuid-Afrika regelmatig kunt horen. En dan moet je opletten. Vooral als het gepaard gaat met het ophalen van de schouders of het meewarig schudden van het hoofd. Nee, het is zeker niet de slogan van het Afrikaans verkeersbureau.

TIA in voorbeelden

Sta je als buitenlander totaal verbaasd te kijken als er een oud autootje met een torenhoog volgepakte, minstens even oude aanhanger over de snelweg rijdt? Bij voorkeur in het pikkedonker zonder lichten en met een slakkengangetje van hooguit 60 km per uur?

Nog nooit eerder mensen zien wandelen, fietsen, liften of zitten naast de snelweg? Of erop? Dacht je dat je een afspraak had staan maar er komt niemand? Of al eens een Afrikaanse overheidsinstantie nodig gehad, echt nodig maar niets, niemand kunnen bereiken?

Ooit een mooie menukaart voor je gehad met tientallen gerechten waarvan uiteindelijk, na vier keer de ‘verkeerde’ keuze te hebben gemaakt, alleen de cheeseburger voorradig bleek te zijn?

Duidelijk TIA!

Bij al deze situaties kun je als reactie van een Afrikaan te horen krijgen ‘TIA’. Oftewel, ‘This is Africa!’  Het is zoals het is, zie maar dat je eraan went. En kun je er niet tegen, probeer er dan omheen te gaan. Go with the flow, word creatief, bedenk een oplossing of een alternatief. En ja, dat is aan jou om te doen en te bedenken. Aan niemand anders. Tenminste, niet als je iets wilt bereiken.

De positieve kant is dat het je creativiteit geweldig boost. En ook je humorzin neemt met sprongen toe. Je zult wel moeten, anders ontwikkel je binnen no time een maagzweer en/of een drankprobleem.

De positieve kant

Denk nu niet dat je hiervoor Zuid-Afrika moet mijden. Nee zeker niet. Het is en blijft een aanrader! Het internationale toerisme neemt niet voor niets elk jaar nog steeds gestaag toe. Dus kom, reis rond en geniet zelf van deze regenboognatie. Inclusief alle diversiteit in mensen, culturen, natuur, activiteiten, accommodaties, landschappen etc. Het is echt een land van uitersten. Daardoor biedt het juist voor elk wat wils en zul je veel unieke ervaringen meemaken, ultiem kunnen genieten en schitterende mensen ontmoeten.
En ook dat is Afrika, oftewel TIA!

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk