Voordat het te laat is

Een tijdje geleden las ik dat het voor de noordelijke witte neushoorn eigenlijk al te laat is. Deze diersoort gaat uitsterven. Het laatste mannelijke dier is in Kenia overleden. Er zijn van deze soort alleen nog twee vrouwtjes over. Even later lees ik zeer verontruste berichten over olifanten en hun sterk teruglopende aantallen. Door de nog altijd grote vraag naar ivoor.

Boegbeelden voor toerisme

Zomaar een paar iconische Afrikaanse dieren. Prachtige dieren. Waarvoor elk jaar weer veel vakantiegangers naar zuidelijk Afrika komen. Om ze in het wild te zien, om ze te ervaren, om ervan te genieten.

Deze, en andere wilde dieren stralen kracht maar ook wijsheid, rust en pure natuur uit. En daar willen wij ons graag aan laven. Het maakt ons rustig, wij genieten ervan, zijn in het moment en doen kracht op voor andere tijden.

Verblijven in de natuur

Maar niet alleen de aantallen dieren nemen af. Ook gaat het in veel landen slecht met hun leefgebieden. De mens en zijn bebouwing rukt al hoe meer op, de dieren zijn daar de dupe van. Gelukkig kennen we in zuidelijk Afrika nog wel veel grote natuurparken en wildreservaten. En kan het wild op veel plekken nog ongestoord rondtrekken. Daar genieten we dan maar optimaal van. Niets mooiers dan midden in de wildparken logeren of kamperen. Met mensen rondreizen en ze al dat moois laten ervaren. Alle zintuigen gebruiken om zoveel mogelijk zoogdieren, vogels, insecten, vissen en reptielen waar te nemen. De bushgeluiden, geuren en beelden in je op te slaan.

Diepe zucht

En zo komt het regelmatig voor dat we midden tussen de olifanten of de neushoorns staan. Eerst hoor je het constante geklik van de fotocamera’s of een zacht piepje van de video-opnames. Maar is dat voorbij, dan hoor je alleen af en toe iemand diep zuchten. Dan begint het pure genieten. Voor ons en onze gasten. Tijdens een rondreis zijn dat de zogenoemde kersjes op de taart. Alleen zijn met de wilde dieren van Afrika en te genieten van de tijd die we met ze krijgen.

Zo moet het zijn en zo hopen we dat het nog heel lang kan blijven. Voor veel wilde diersoorten zal er dan wel iets moeten veranderen. Voordat er een volgende soort eindigt met een laatste, treurig krantenbericht.

Documentaire

Als je meer wilt weten over dit onderwerp verwijzen wij je graag door naar de documentaire STROOP – Journey into the rhino horn war – http://www.stroop-film.com Geen gemakkelijke film maar helaas wel de waarheid.

Natascha Snelder
ZaZoe Xperience
Persoonlijk, onvergetelijk en avontuurlijk